Casus 6: titel

 

Drie deelneemsters aan de MBO-opleiding Luchtvaartdienstverlener bij het Best Business College, (BBC), ontvingen een studiefinanciering. Later wordt deze studiefinanciering teruggevorderd van de deelneemsters door de IB-Groep (de voorganger van DUO, die de wetgeving over de studiefinanciering uitvoert). Voorwaarde voor studiefinanciering is namelijk dat een deelneemster een voltijdsopleiding volgt. Bij een onderzoek heeft de onderwijsinspectie vastgesteld dat BBC geen voltijdsopleiding biedt omdat het niet aan de regel voldoet dat het minstens 850 onderwijsuren aan zijn deelneemsters biedt.

Nu achteraf gezien er geen sprake is van een voltijdsopleiding vindt de IB-Groep het redelijk om de studiefinanciering van de deelneemsters terug te vorderen. De deelneemsters zijn het daar absoluut niet mee eens. In de brochures van de opleiding staat dat het een voltijdsopleiding is, daar zijn ze altijd van uitgegaan. Dat de Onderwijsinspectie heeft vastgesteld dat BBC niet aan deze uren eis voldoet, daar kunnen zij niets aan doen en ze wisten er ook niets van.

De rechtbank wijst het beroep van de deelneemsters af, maar in hoger beroep bij het College van Beroep krijgen de deelneemsters gelijk.

De deelneemsters die al bezig waren met hun opleiding bij BBC mogen niet de dupe worden van het feit dat de opleiding de klokureneis niet haalt. De deelneemsters mogen de eerder uitgekeerde studiefinanciering houden en ze hoeven ook de ov-kaart niet terug te betalen.

 

ECLI:NL:CRVB:2012:BW1072.


Jan Lormans Juridische Dienstverlening

Adonislaan 1a

5702 GE Helmond

T: +31(0) 6 5278 4996

W: www.juridischebemiddeling-helmond.nl

M: info@juridischebemiddeling-helmond.nl