Casus 1: titel


 

Buurman A is diamantair en heeft veel kostbare diamanten in huis. Om zijn huis tegen diefstal te beschermen heeft hij vijf camera’s aan de muren van het huis bevestigd. Vier camera’s hebben een vaste stand. Een camera is beweegbaar en kan zo worden ingesteld dat A zicht heeft op de tuin en het huis van buurman B. B voelt zich door die beweegbare camera in zijn privacy aangetast. B vraagt daarom aan A om deze camera te verwijderen, maar A voelt daar niets voor.

Hij heeft de vijf camera’s samen met zijn verzekeringsmaatschappij opgesteld. Als hij de beweegbare camera weghaalt, wordt het lastiger om zijn diamanten te verzekeren.

B stapt naar de rechter en vraagt hem om A te verplichten de beweegbare camera weg te halen omdat deze inbreuk maakt op zijn privacy.

(ECLI:NL:RBOVE:2014:5200).

 

Met het verhaal van diamantair A en zijn buurman B zitten we midden in het recht. A wil een verzekering afsluiten voor zijn diamanten. De verzekeringsmaatschappij wil dit alleen doen als A zijn diamanten goed beveiligt.

Om aan die voorwaarde te voldoen bevestigt A een aantal camera’s aan zijn huis. Al is dit misschien niet de bedoeling van A, maar via de beweegbare camera kan A precies zien wat er gebeurt in het huis en de tuin van B.

De rechter moet eraan te pas komen om het conflict tussen de beide buren op te lossen.

 

Een “gewoon” verhaal over een huiseigenaar die zijn huis wil beveiligen en daardoor problemen krijgt met zijn buurman, maakt duidelijk dat “het recht” bijna overal in onze samenleving aanwezig is. Ook als je geen rechtszaak hoeft te voeren, heb je iedere dag wel met het recht te maken. Er kan (bijna) niets gebeuren in je leven of het recht geeft er regels voor.


Jan Lormans Juridische Dienstverlening

Adonislaan 1a

5702 GE Helmond

T: +31(0) 6 5278 4996

W: www.juridischebemiddeling-helmond.nl

M: info@juridischebemiddeling-helmond.nl